English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « 1 2 »
Posjetite pod-stranicu Projekta Dijalog i znanje napredak grade

Posjetite zasebnu pod-stranicu projekta DIJALOG I ZNANJE NAPREDAK GRADE koju možete vidjeti klikom na LINK

Na pod-stranici projekta možete pratiti sve novosti i razvoj projekta za vrijeme njegovog trajanja.
Verzija za ispis
 
Dijalog i znanje napredak grade - posebna podstranica projekta
Drago nam je izvjestiti da smo lansirali posebnu podstranicu projekta DIJALOG I ZNANJE NAPREDAK GRADE koju možete vidjeti klikom na LINK

Na podstranici projekta možete pratiti redovne novosti i razvoj projekta za vrijeme njegovog trajanja.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Abeceda radnih odnosa
Prva stvar koju dijete uči u školi jest abeceda. Pismenost je temelj napretka tijekom cijelog obrazovanja i života. No, jesu li radnici opismenjeni u pogledu svojih radnih odnosa? Učimo li, prije ali i nakon zaposlenja, pravila našeg radnog odnosa? Iako o tome ovisi i kvaliteta našeg života – znamo li uopće Abecedu radnih odnosa? 
Tko nije savladao i Abecedu radnih odnosa, svoj radni vijek može provesti nepismen prema vlastitom radu. Kako je neukom i nepismenom čovjeku teško probijati se kroz život, tako mu je i daleko teže nositi se izazovima koje danas, sutra i cijeli radni vijek nosi njegov radni odnos. Pogreške koje radnik nepismen iz područja radnih odnosa može učiniti, već u startu ili kasnije, dugoročno mu mogu utjecati na kvalitetu radnog odnosa. One mogu biti banalne, a opet toliko ozbiljne da ga stoje čak i njegova posla. 

 • Pismenost iz područja radnih odnosa
 • Ni poslodavci ne vladaju AbecedomVerzija za ispis Pročitajte više
 
Konferencija i paneli-Industrija 4,0 i budućnost rada
U okviru završetka projekta "Dijalog i znanje napredak grade" , Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, organizirao je u Tuheljskim toplicama Konferenciju "Utjecaj 4. industrijske revolucije na radne odnose i socijalni dijalog – Budućnost rada u grafičkoj, nakladničkoj djelatnosti i sektoru komunikacija" .
Na konferenciji koju je vodila Matea Mikić, sudjelovali su predstavnici sindikata i visoki gosti iz inozemstva, a nazočne je pozdravila Nada Trgovčević, načelnica Sektora za pripremu i provedbu projekata operativnih programa u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. Marina Kasunić Peris, prezentirala je provedbu projekta, a Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata, naglasio je ostvarene rezultate edukacije koji će osnažiti buduće djelovanje sindikalnih i povjerenika radnika za zaštitu na radu te članova radničkih vijeća.
Tijekom cjelodnevne konferencije uz uvodna izlaganja održana su dva panela, kojih je moderator bio Vitomir Begović. 

 • Izazovi 4. industrijske revolucije s osvrtom na grafičko-nakladničku djelatnost i medije
 • Socijalni dijalog i obrazovanje kao put do zadovoljnih radnika i poslodavaca
Verzija za ispis Pročitajte više
 
„Dijalog i znanje napredak grade“ - Uspješan završetak
Završnom Konferencijom „Utjecaj 4. industrijske revolucije na radne odnose i socijalni dijalog u sektoru – Budućnost rada u grafičkoj, nakladničkoj djelatnosti i sektoru komunikacija”, koja je održana dan prije Kongresa Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske, tj. 26. rujna 2019. godine uspješno je okončan projekt “Dijalog i znanje napredak grade”, koji je u potpunosti bio financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.
Tijekom 18 mjeseci trajanja projekta uspjeli smo provesti sve planirane projektne aktivnosti. Održana su ukupno dva seminara u području Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu, proveli smo ukupno 6 radionica iz dvije tematske cjeline u području stjecanja komunikacijskih vještina (Komunikacijske vještine kao ključan preduvjet za bolji socijalni dijalog i Komunikacijski alati u funkciji kvalitetnijeg zastupanja interesa radnika), izradili smo ukupno 4 priručnika („Osnove pravilnih načina rada i rukovanja teretima u grafičkoj industriji“; „Što radnik treba znati o opasnostima i radu na siguran način“, „Socijalni dijalog i osnove uspješnog komuniciranja“ i „Abeceda radnih odnosa“). Izradili smo i web-podstranicu Projekta na kojoj se mogu naći sve vijesti o projektu, kao i elektronski oblik tiskanih priručnika. 

 • Aktivirano preko 150 osoba 


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Priručnik - Socijalni dijalog i osnove vještina uspješnog komuniciranja
Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti je izdao još jedan priručnik u okviru Projekta „Dijalog i znanje napredak grade“, pod nazivom „Socijalni dijalog i osnove vještina uspješnog komuniciranja“, a koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. 
Priručnik je nastao na temelju radionica o komunikaciji i komunikacijskih vještina koje je održao dr. Hrvoje Kenfelj. Komunikacija je sastavni dio našeg života. Način komuniciranja može imati utjecaja na naš odnos s kolegama, s poslodavcem i na uspjeh u radu. Rezultati rada, kvaliteta prava, razina individualnog i kolektivnog socijalnog dijaloga, sve to ovisi i o načinu komunikacije. Sve se to odnosi i na predstavnike radnika, sindikalne povjerenike, članove radničkog vijeća ili predstavnike radnika u organu poslodavca koji imaju vrlo zahtjevnu ulogu. Radnici im prenose svoje zahtjeve za koje očekuju rješenje, a s druge strane poslodavci često od njih očekuju da rješavaju njihova pitanja prema radnicima.
Ovaj priručnik je namijenjen predstavnicima radnika kako bi im bila olakšana njihova uloga, te kako bi što bolje i kvalitetnije zastupali interese radnika, ali namijenjen je i svim radnicima kao pomoć u svakodnevnoj komunikaciji s kolegama, poslodavcima, ali i svim onima s kojima su okruženi. 
Priručnik se sastoji od šest cjelina: komunikacija je svuda oko nas; komunikacija u radnoj sredini; predstavnici radnika i komunikacija; interna komunikacija i njezini alati; eksterna komunikacija; upravljanje kriznim situacijama. Tiskan je u 1.000 primjeraka te će biti distribuiran članovima našeg Sindikata. 

Verzija za ispis
 
Priručnik - Što radnik treba znati o opasnostima i radu na siguran način
Zaštita na radu je, nažalost, područje koje je često podcijenjeno i ni radnici ni poslodavci mu ne pridaju značaj koji bi trebali. Takvo ostaje sve dok se ne dogodi neka nezgoda ili ozljeda na radu, a u najgorem slučaju može nastati invalidnost i smrt radnika kao posljedica nepridržavanja pravila zaštite na radu.
Stoga je u okviru Projekta Dijalog i znanje napredak grade, u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, tiskan priručnik iz područja zaštite na radu „Što radnik treba znati o opasnostima i radu na siguran način“. 
Priručnik je podijeljen na dva djela: opći, pod nazivom „Sigurnost je prva“, u kojem su opisani instituti zaštite na radu, te posebni dio pod nazivom „Primjeri iz prakse: opasnosti, štetnosti i napori u grafičkoj industriji“.

 • Sigurnost je prva
 • Primjeri iz prakse: opasnosti, štetnosti i napori u grafičkoj industriji
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Projekt „Dijalog i znanje napredak grade“ u završnoj fazi - I više nego što smo očekivali!
Proteklo je 15 mjeseci od kada je Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske započeo s provedbom projekta „Dijalog i znanje napredak grade“, koji je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Osnovna svrha projekta bila je unaprijediti znanje i komunikacijske vještine naših sindikalnih povjerenika, članova radničkih vijeća i povjerenika za zaštitu na radu kako bi bili što osposobljeniji za vođenje kvalitetnog socijalnog dijaloga s poslodavcem, a u cilju zaštite i unapređenja položaja radnika u njihovom svakodnevnom radu.
Iako nam je u početku projekta bila ambicija osposobiti 60 naših povjerenika, naše projektne aktivnosti su naišle na veliku zainteresiranost, pa je tako na dva održana seminara i ukupno šest radionica sudjelovalo 117 sudionika, čime je brojka od planiranih 60 osoba značajno premašena. 
Do sada smo tiskali dva priručnika, svaki u nakladi od 1000 primjeraka, koje smo prezentirali i distribuirali našim sindikalnim podružnicama kako bi priručnici o temama važnima za ravnopravni položaj radnika bili radnicima uvijek pri ruci i kako bi mogli pravovremeno dobiti sve potrebne informacije o pitanjima i nedoumicama iz radnog odnosa. Do rujna ove godine kada je planiran završetak svih projektnih aktivnosti, tiskat će se još dva priručnika (iz područja radnog zakonodavstva i komunikacija), te će se, kao uvod u predstojeći Kongres Sindikata grafičara, održati i međunarodna konferencija o temi „Utjecaj 4. industrijske revolucije na radne odnose i socijalni dijalog“.
Sve naše projektne aktivnosti financirane su sredstvima Europske unije, a od planiranih 1,221.224,78 kn do sada smo uspjeli „povući“ 1,011.495,32 kn. Možemo biti sasvim zadovoljni s dosadašnjom realizacijom Projekta s obzirom na to da ćemo uspjeti realizirati sve planirane projekte aktivnosti u okviru planiranog i zadanog proračuna projekta, a to ukazuje na dobro planiranje, disciplinu i odgovornost kako organizatora tako i svih sudionika projektnih aktivnosti. 

Verzija za ispis
 
Međunarodna konferencija: Utjecaj 4. industrijske revolucije na radne odnose i socijalni dijalog u sektoru
Posljednja aktivnost u okviru Projekta Dijalog i znanje napredak grade, koji se provodio 18 mjeseci i u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, jest Međunarodna konferencija pod nazivom: „Utjecaj 4. industrijske revolucije na radne odnose i socijalni dijalog u sektoru“, a održat će se 26. rujna 2019. g. u Termama Tuhelj. 
Oko 100 sudionika, među kojima su sudionici održanih seminara i radionica, radnici Sindikata grafičara, predstavnici srodnih sindikata, predstavnici poslodavaca iz sektora, Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore, UNI-Europa, obrazovnih institucija u sektoru te predstavnici resornih ministarstava, raspravljat će o budućnosti rada u sektoru pod utjecajem ubrzanih tehnoloških promjena. 
Planiraju se održati najmanje dvije panel-rasprave. Raspravljat će se o sadašnjem stanju socijalnog dijaloga u sektoru, dobrobitima sektorskog kolektivnog ugovora te će se vidjeti u kojem smjeru se razvija grafički sektor. Nadalje, sudionici će raspravljati o promjenama u svijetu rada popraćenim tehnološkim dostignućima, kako se socijalni partneri mogu kvalitetno primijeniti za upravljanje i reagiranje na te promjene, posebno imajući u vidu važnost kolektivnog pregovaranja i u narednim razdobljima. 
Zaključci usvojeni na Međunarodnoj konferenciji će predstavljati smjernice za rad Sindikata grafičara u narednom mandatnom razdoblju, posebno uzimajući u obzir transformaciju Sindikata grafičara prema svim medijima. 

Verzija za ispis
 
Radionica: Komunikacijski alati u funkciji kvalitetnijeg zastupanja interesa radnika
U okviru Projekta „Dijalog i znanje napredak grade“ koji je u potpunosti financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda, održane su do sada dvije radionice pod nazivom „Komunikacijski alati u funkciji kvalitetnijeg zastupanja interesa radnika“. Radionicu je vodio dr. Hrvoje Kenfelj, koji već tridesetak godina pruža konzultantske usluge na području organizacijskog razvoja, upravljanja organizacijskom kulturom i upravljanja ljudskim resursima. 
U radionici se, uz usvajanje naprednih komunikacijskih alata, ispituje značaj i uspješnost komunikacije u različitim organizacijskim kanalima, od face to face komunikacije do rada s malom i velikom grupom. Cilj radionice je poboljšati vještine slušanja i postavljanja pitanja u cilju dobivanja kvalitetnijih informacija, uspješno koristiti vještine uvjeravanja i utjecaja, usvojiti uspješne tehnike upravljanja internom komunikacijom u organizaciji. 


 • Vođenje sastanka
 • Priprema za sastanak
 • Vježbe vođenja sastanka
 • Kanali interne komunikacije
 • Usmena komunikacija
 • Pismena komunikacija
 • Elektronička komunikacija
 • ZaključakVerzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « 1 2 »