English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Vjesnik,Zagreb - Zahtjev za sastankom u Ministarstvu
nedjelja, 12.3.2017. 16:13
Imajući u vidu aktualnu problematiku poslovanja, trajnu neizvjesnost i nestabilnost u upravljanju društvom, Sindikat grafičara je zatražio sastanak u Ministarstvu državne imovine radi traženja dugoročnih rješenja.
Pritom je napomenuto da je tiskara Vjesnik godinama poslovala sa znatnom dobiti, posebice 90-ih godina, ali i kasnije. No, cijelo desetljeće do 2008. godine uz nju je bio vezan list Vjesnik, pa je pokrivala znatan dio njegovih milijunskih gubitaka na štetu vlastitog razvoja, ulaganja i stabilnosti, a što je bio prevelik teret uz negativne trendove djelatnosti. U postupku predstečajne nagodbe „prebijanjem dugovanja“ tiskara Vjesnik d.d. ostala je bez većine svojih vrijednih nekretnina. U cijelom razvoju događaja velik teret pretrpjeli su radnici tiskare Vjesnik d.d., s obzirom na to da su broj radnika i razina njihovih prava doslovce prepolovljeni, s brojke 500 pali su na 220, a njihove plaće i ostala prava svedeni su na nisku razinu. 
Naglašeno je kako tiskara Vjesnik d.d. ipak i dalje zapošljava 220 radnika, postoji mogućnost dovršenja restrukturiranja, uspostave pozitivnog poslovanja te nastavka obavljanja djelatnosti i očuvanja većine radnih mjesta. S druge strane, upravljačke strukture se mijenjaju svakih nekoliko mjeseci. Ne želeći nikoga podcjenjivati, njihove kompetencije, ovlasti i sredstva da odgovore na ove izazove sve su manje. Već duže vrijeme uprave se očituju da nisu ovlaštene potpisati kolektivni ugovor čak niti u trenutačnoj razini prava, a što je onda tek s ovlaštenjem za dugoročne poslovne odluke koje je nužno donijeti i provesti. 

Inicijativom za razgovorima u Ministarstvu državne imovine želi se potaknuti da se s posebnom pažnjom pristupi problematici ovog društva, imenovanju kvalitetnog i stabilnog nadzornog odbora, a posebice stručne i kompetentne uprave društva koja će znati i moći uspješno dovršiti procese poslovne prilagodbe i potpunog ozdravljenja, s ciljem nastavka poslovanja i očuvanja radnih mjesta. Na kraju, radnici imaju pravo znati što vlasnik smjera s društvom i kakva će biti sudbina njihovog poslodavca, jer se to direktno reflektira na njihove živote. 

Verzija za ispis Povratak na prethodnu stranicu
 


Trenutno nema anketa.

Upišite se na mailing listu i primajte redovite obavijesti na email

email adresa: