English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »
Travanj 2017. - Radnici su ključ
Iza nas je dinamičan mjesec. Potpisana su tri kolektivna ugovora. U Karlovačkoj tiskari Lana kolektivni ugovor je obogaćen za pravo radnika na topli obrok za vrijeme rada, što je konkretno podizanje kvalitete uvjeta rada, ali i zdravlja radnika. Za Istragrafiku je kolektivni ugovor produžen iduće dvije godine potvrđujući dosadašnju razinu prava, što u vremenima definiranja dugotrajnog odnosa novog vlasnika prema društvu daje radnicima sigurnost i stabilniju poziciju. Radnici Zrinskoga su u postupku mirenja samo par dana prije najavljenog štrajka uspjeli zadržati dosadašnju realnu razinu te spriječiti daljnje umanjenje njihovih ionako skromnih prava. Ponovno su pokazali odlučnost, a morat će tako nastaviti i dalje. U tijeku su pregovori u Narodnim novinama, Tiskara Vjesnik je dobila novi nadzorni odbor i upravu, uskoro slijede pregovori u Odašiljačima i vezama, HRT-u, izabrana su i biraju se radnička vijeća…

Tko ne motivira, gubit će radnike

Poslovne prilike, ali i odnos prema radnicima su šaroliki. Jedni napreduju, drugi utvrđuju svoje pozicije, treći se bore za opstanak. Neki su spremni podizati razinu prava radnika, drugi bi je i dalje spuštali, imali ili ne opravdane razloge. No, mnogi poslodavci morat će priznati da više nisu radnicima atraktivni kao što su možda nekad i bili, da za znatan dio radnika nude teške uvjete i nisku razinu prava, da će sve teže tako dolaziti do kvalificiranih radnika i zadržavati ih, u konačnici da poslovna politika smanjenja prava i pritiska na radnike ne može biti dugoročan smjer. Radnici moraju osjetiti pozitivne trendove, ne samo na materijalnoj razini prava, već i u odnosu prema njima, unapređenjem uvjeta i sigurnosti rada te podizanjem motivacije. Poslodavci koji ne rade na boljem odnosu prema radnicima mogli bi uskoro ostati u čudu – kako to da su ostali bez dobrih radnika.

„Lex Agrokor“

Posljednjih tjedana cijeloj naciji pažnju zaokupljaju događanja oko koncerna Agrokor. Nama prije svega zbog članstva u Tisku, ali i neke tiskare direktno ili indirektno kao dobavljači naslanjaju dio svojeg poslovanja na ovaj koncern. Toliko komentatora o jednoj temi već godinama nije prodefiliralo preko TV ekrana. Nakon godina šutnje svi sada imaju nešto za reći, ili se čude, ili su znali, ili su puni čudotvornih recepata, a većinom su vanjski promatrači bez neposrednih informacija. Prave informacije iz samog Agrokora stizale su na kapaljku, dodatno podižući neizvjesnost, otvarajući prostor za dezinformacije i svakakva naklapanja. Zaduženost i kašnjenje u plaćanju Agrokora nije ništa novo. Jedni od rijetkih pisali smo o tome u Grafičaru još prije nekoliko godina, dok su mnogi gurali problem pod tepih. O pitanju mjenica koje su dobavljači prodavali bankama znalo se manje, a sad se stavljaju u prvi plan kao problem što ga drugi moraju riješiti. Bez obzira na sve, radilo se ipak o svjesnom ulasku u rizik. Slikovito rečeno, seljaci se u strahu nisu željeli zamjeriti gazdi divu, pa su ono što im je dugovao radije prodali vragu, a kad posluješ s vragom znaj da ćeš izgubiti, jer vrag uvijek dolazi po svoje. 
Stvari su pukle kad su banke prestale financirati daljnja zaduženja i veliki kotač je stao. Zagovornici slobodnog tržišta proklamirali su samostalni dogovor dobavljača, iako je to iluzija. S obzirom na to da problem postoji godinama, imali su napretek vremena da se dogovore, a nisu. I slobodno tržište je čista iluzija. Većina današnjih ratova su trgovinski i gospodarski uvjetovani. U krizi su banke diljem svijeta sanirane tisućama milijardi dolara, eura, funti, sve iz državnih kasa, točnije iz džepova građana. Da je tržište zaista tako slobodno, trebalo ih je pustiti da slobodno i propadnu. Danas bismo možda bili u anarhiji, a možda bismo i bolje živjeli. Barem ne bi slušali od tih istih o „slobodi tržišta“ i kritici intervencije države, naravno, samo kad se ne radi o njima. 
S obzirom na razmjere problema, u pitanju Agrokora moralo se nešto učiniti, i to brzo. Je li nađeno najbolje rješenje, hoće li uspjeti, je li zaista samo gašenje požara pred izbore, koje su mane Zakona? Mnoga su pitanja. No, ovaj gigantski brod se morao odsukati i pokrenuti s mjesta, moralo se spriječiti da svak povlači njegovo kormilo prema sebi, morao mu se zadati novi kurs. Hoće li to biti njegov spas, vidjet ćemo, ali da je ostao, potonuo bi. 
Agrokor je i problem i rješenje. Koncern i njegove kompanije mnogo više mogu donijeti i vratiti ako nastave raditi, u ovom ili onom obliku. Time dolazimo do onih koji su ključ ovog rješenja, a to su radnici koncerna. Vjerovnici se mogu dogovarati što ih je volja, no neće im puno vrijediti ako neće biti radnika da odrade posao, da stvore vrijednost iz koje se mogu realizirati takvi dogovori. Bez radnika, koncern je prazna olupina bez posade i može samo besciljno plutati morem. To je u nekoliko dana potvrdio Antonio Alvarez III., a potvrđuje i vladin povjerenik za koncern Agrokor, Ante Ramljak, obraćajući se radnicima uz potvrdu njihove važnosti i zahvalu za odanost koju iskazuju. 
Svima mora biti jasno da radnici ne mogu biti tretirani kao objekt u ovom procesu, da su oni itekako važan subjekt, jedan od ključnih faktora uspjeha. U tom smislu treba posebnu pažnju posvetiti tome da radnici redovito primaju plaću i ostvaruju druga prava, da o svojoj budućnosti ne doznaju iz medijskih naklapanja, da budu informirani i uključeni u sve ključne procese, posebice u moguće restrukturiranje, da jasno vide svoje mjesto i prosperitet, da zadrže vjeru, ne toliko u koncern, već prije svega u svojeg poslodavca. 
Jednostavno je – bez radnika nema poslodavca. 

Verzija za ispis
 
Ožujak 2017. - Prava i jednakost promovirajmo svakodnevno
Prošao je ovaj 8. mart, Dan žena. Prošla su i vremena kada se taj dan zaista slavio, kada su radnice primale cvijeće, darove i čestitke od svojih poslodavaca i kolega, žene od muževa, majke od djece, kćeri od očeva. Čari, koje je imao ovaj praznik, pripreme, darivanje, slavlje (često i pretjerano) izblijedjele su. Danas je to ograničeno i suzdržano. Neki čak čestitaju taj dan ženama tako da u šali navode njihove mane, bolje bi bilo da su im zaboravili čestitati. 
Kod nas se sve rjeđe išta i slavi, već se obljetnice koriste za proteste. Tako je ove godine Dan žena popraćen više u protestnom tonu, a glavni naglasci bili su na potplaćenosti žena, njihovoj podzastupljenosti u odlučivanju u svim sferama života pa i u javnom, pravu na pobačaj i pravu na seksualnu orijentaciju. Uz ispriku što o ovome piše muškarac, posljednje dvije ipak se čine širim društvenim i etičkim temama. 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Veljača 2017. - Sudjelujmo u svim važnim stvarima
Završilo je Svjetsko prvenstvo u rukometu. Okončano je višetjedno potenciranje važnosti tog događaja, euforije nakon koje slijedi još manje osnovano razočaranje. Daleko smo dogurali, ali još jednom smo pokazali da smo najgori u porazu. Kad smo s jedan razlike ušli u polufinale, to je bio pothvat naših heroja, a već nekoliko dana kasnije promašeni sedmerac, koji nas je dijelio od finala, bio je dovoljan za neoprostiv poraz, gubitak zbog kojeg su letjele glave. Sve se relativizira. Brojke i činjenice uopće nisu važne, mijenjaju se subjektivnim komentarima onih koji malo znaju. 

 • Što nam je (ne)važno
 • Stručno orobljavanje 
 • Predstavnici radnika
 • Igrajmo u utakmici života 


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Siječanj 2017. - Kakvi smo gospodari

Prije nekoliko dana proslavili smo 25 godina od priznanja Hrvatske kao neovisne države. Zaboravljamo, ali mnogima je to zaista bio vrlo značajan i emotivan trenutak. No, danas, 25 godina kasnije, vidimo da jedan akt, jedna odluka ne čini državu, a posljednje peripetije oko ponovne kupnje INA-e za koju bi se pak prodala 1/4 HEP-a, navodi nas na generalno pitanje koje je presudno za razvoj i status svake države: Kakvi smo mi to gospodari uopće? Gledajući posljednja dva i pol desetljeća, odgovor je, nažalost, očit. Loši.

 • Od tuđe nećemo, svoje ne damo, do tuđe želimo, svoje dijelimo
 • Kupuje li se INA, ili se prodaje HEP?


 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Prosinac 2016. - Godišnja inventura života

Vrijeme leti, stara je latinska izreka, i zaista je tako. Kao da smo se neki dan opraštali od prošle, a sada se već opraštamo od ove 2016. godine. Možda i jest značaj jedne godine da dočekamo njezin kraj, kako bismo napravili inventuru svojih života u proteklih 12 mjeseci, gdje smo uspjeli ili podbacili, kako bismo na temelju toga gradili planove za idući ciklus.

 • Idemo u pozitivnom smjeru
 • Bolji smo bez vlasti
 • Sretan Božić i nova 2017. godina
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Studeni 2016. - Nova vremena traže nova rješenja

"Tehnologija će nas osloboditi rada" – govorilo se još prije nekoliko desetljeća u vrijeme "crnog" socijalizma. Sada smo na pragu 4. industrijske revolucije, razvoja robotike, čak i umjetne inteligencije, na pragu vremena kada je to zaista moguće.

 • Tehnologija nas oslobađa od rada ili nam ga krade
 • Kapitalizam je istrošeni auto
 • Trebamo i društvenu revoluciju
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Listopad 2016. - "Vukovi i ovce" - vječita želja čopora da vlada stadom

Svakoj grupi, da bi funkcionirala, treba određeni smjer, treba ju koordinirati. No, već tisućama godina, funkcioniramo tako da elita pokušava, ali i uspijeva, vladati masom. U počecima su vladali fizički snažniji, od njih su svi strepili, bili su bolji lovci i kad je trebalo, štitili su od vanjskih napadača. S vremenom snaga i hrabrost u boju prestaje biti presudnim faktorom vladanja. Odvažnost i razum sve više potiskuju ambicija, manipulacija, bezobzirnost, čak bahatost i podlost. Herojska djela junaka vladara su zastarjela, a oni koji danas vladaju u rat šalju druge, dok iz svojih fotelja donose "teške odluke" gledajući sve na ekranima.

 • Više ne želimo biti ovce
 • Destrukcija države jer je njom zavladalo stado
 • Europski tor
 • Budimo organizirani i aktivni
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Rujan 2016. - Kako izgubiti pobjedu ili pobijediti poraz

Kako u dva mjeseca dobiti izgubljeno i izgubiti dobiveno, da se to može, pokazali su nam naši parlamentarni izbori 11. rujna. Na ovim izborima pokazalo se da mnogi naši građani glasuju i dalje za vođe. Jedni su se preko novog vođe u par tjedana digli iz pepela, a drugi, sa starim, uspjeli izgubiti dobiveno. Jedan se mnogima svidio, drugi nije. HDZ je učinio lukav potez. Postavio je Plenkovića, mnogima novog i nepoznatog čovjeka, bez opterećenja prošlosti. On djeluje učtivo, moderno i europski. Stavljen je maksimalno u prvi plan, pa je takav imidž dao cijeloj stranci, koja se ispod toga nije mogla mnogo promijeniti. Sastav viših tijela je gotovo jednak, a promjena na lokalnoj razini i članskoj bazi teško da je uopće i bilo. Tako je stranka s neizmjernim balastom, s konzervativnijim, često i nazadnijim stavovima o tome kamo će naše društvo, ispala moderna, europska i nositelj promjena. Čak je prošao i slogan "vjerodostojno".

 • Političko recikliranje
 • Recikliranje "duga" bankama
 • I sami previše recikliramo
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Kolovoz 2016. - Predstave – zakulisne i one istinske

Vrućina političke atmosfere iznad je one ljetnog zraka. Sve sliči lutkarskoj predstavi, a zbilja možda i nije daleko.
Nekako čovjeku najviše ”dođe milo” Orašara sa sjevera, posebice ako je u sve ušao kako kaže – bez skrivenih namjera. Drugačije nije moglo ni završiti. Kada se pokazaše da zbog volje puka ni Tomislav (stari hrvatski kralj), ni (sveti) Petar, neće moći voditi kraljevstvo, oni potražiše lutka kojeg će staviti ispred sebe i držati ga na koncu. Obojica namjeravaše vući konce, svaki na svoju stranu. No, smetnuše s uma obojica da im lutak, iako dolazi iz daleke sjeverne zemlje preko velikog mora, iako ne zna njihov jezik, ipak ne bijaše totalni bezveznjak. Zaboraviše da je on čak izučavao i drevne tajne ljekovitih napitaka kod najmoćnijih čarobnjaka. Ne očekivaše da će mu njihovo natezanje tako brzo dojaditi, da će im se pokušati otrgnuti s konca i zaplesati sam.

 • Europska unija mora jamčiti bolji život ili će je građani srušiti
 • 150 godina Sloge
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Srpanj 2016. - Dinamičan ulazak u ljeto

Posljednjih mjesec dana pun je živih događanja i obrata na političkoj sceni, za koje ne znamo kuda će nas odvesti, vjerojatno ne može biti puno gore. Dinamično je bilo i u našem Sindikatu, a ljetna stanka još se ne osjeća.

 • Obnovljena tradicija Susreta
 • Živo i u podružnicama
 • „Teško je naći radnike“
 • (Pres)laganje Vlade
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »


Trenutno nema anketa.

Upišite se na mailing listu i primajte redovite obavijesti na email

email adresa: