English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Hrvatski zavod za zapošljavanje - U ožujku 224.068 nezaposlenih
Krajem ožujka na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) bilo je registrirano 224.068 nezaposlenih osoba, što je 6,2 posto ili 14.866 osoba manje u odnosu na veljaču, a na godišnjoj razini broj nezaposlenih manji je za 18,9 posto ili 52.338 osoba.
Prema dnevnim podacima HZZ-a, objavljeno je 24.450 slobodnih radnih mjesta. U ožujku ove godine u evidenciji Zavoda upisano je 17.507 novoprijavljenih nezaposlenih osoba što je 0,05 posto više nego u ožujku 2016. godine. Većina je u evidenciju došla izravno iz radnog odnosa – 59,7 posto ili 10.458 osoba

Verzija za ispis
 
Besplatna pravna pomoć - Jesmo li svi jednaki pred zakonom?
U izvješću objavljenom prije nekog vremena stoji da je problem besplatne pravne pomoći sve veći. Proračunska sredstva za besplatnu pravnu pomoć drastično su smanjena: 2015. godine država je za tu svrhu osigurala 1,5 milijuna kuna, a 2016. godine upola manje, samo 700.000 kuna. Da stvar bude gora, Ministarstvo pravosuđa je i ta skromna sredstva isplatilo tek početkom studenoga 2016. godine.
Riječ je ovdje o narušavanju temeljnog ustavnog prava jednakosti građana pred zakonom.
Imamo primjer čovjeka koji je ostao bez posla, a supruga mu je nezaposlena, a protiv njih je pokrenut postupak ovrhe i izbacivanja iz kuće. Ured državne uprave odbio im je osigurati besplatnu pravnu pomoć i žalili su se Ministarstvu pravosuđa. Iako Ministarstvo tu vrstu žalbe mora riješiti u roku od osam dana, rješavalo ju je šest mjeseci. Za to su vrijeme pravno neuki ljudi morali sami sebe zastupati pred sudom, a ovršitelj je imao odvjetnika. Izgubili su spor i izbačeni iz stana!? 

Verzija za ispis
 
Kažnjavanje prijevremenog odlaska u mirovinu
Vlada u sklopu europskog semestra priprema nacionalni plan reformi koji bi do kraja travnja trebao biti upućen Komisiji. Bruxelles godinama od Hrvatske traži da pomakne dobnu granicu za odlazak u mirovinu te da snažnije penalizira prijevremeno umirovljenje, na što se radnici rijetko odlučuju svojom voljom, već je to svojevrstan alat restrukturiranja poduzeća. Odnosno, ili ostaju bez posla pa s burze rada odlaze u mirovinu kada steknu prve uvjete ili se poslodavci viška radne snage rješavaju preko prijevremenog umirovljenja. 
Prema sadašnjim najavama, u mirovinu bi se sa 67 godina odlazilo do 2028. godine, dakle deset godina ranije u odnosu na sadašnje zakonsko rješenje. Izjednačavanje dobi žena i muškaraca za umirovljenje trebalo bi se ubrzati i okončati osam godina ranije – do 2024. godine. U prijevremenu mirovinu ne bi se moglo ići pet godina ranije, odnosno sa 60 godina života i 35 godina staža, već sa 62 godine. Pritom bi se primijenila linearna stopa kažnjavanja od 0,3% po mjesecu ranijeg umirovljenja. Aktualna vlada je odlučila ići naruku zahtjevima Europske komisije, a prema sadašnjim informacijama prijedlozi bi mogli biti identični ili blago korigirani u odnosu na ono što je u sklopu Nacionalnog plana reformi lani obećano. 

Verzija za ispis
 
Život u Hrvatskoj sve skuplji
Život u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana sve je skuplji. Zavod za statistiku objavio je podatke prema kojima su narasle cijene gotovo svega – od hrane do prijevoza. U veljači su cijene na godišnjoj razini narasle za 1,4%, što je najveći skok od kolovoza 2013. godine. Najviše su rasle cijene goriva, 16,3%, potom prijevoza 7,3%, restorana i hotela 3,8%, hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 3,4%, a duhan i alkohol 2,3%.

 • Sindikati strahuju, a ekonomisti optimističniVerzija za ispis Pročitajte više
 
Vlada preuzela Agrokor
U petak, 7. travnja, aktualni šef Uprave Agrokora, Ivica Todorić, aktivirao je zakon nazvan Lex Todorić, što znači da je upravljanje Agrokora prepustio državi. Todorić je odlučio pristati na državni model spasa svoje tvrtke, koji su osmislili i donijeli vladajući. 
Todorić je tada izjavio da sve što je stvorio daje državi. No, to što nam je dao zapravo su dugovi. Ono što je problem je to što ne vidi realnost. Moguće je da on to zaista tako doživljava, ali on je u ruke državi predao goleme gubitke, a tu se radi o milijardama. Te gubitke netko će morati plaćati, a moguće je da će oni biti plaćeni i iz džepova poreznih obveznika. Pokazalo se da veliki igrači ne moraju plaćati porez, što je nepojmljivo, a u isto vrijeme je nanošena užasna nepravda OPG-ovima i ostalima koji su morali unaprijed plaćati PDV na prihod koji se još nije dogodio. To je dvostruka nepravda poreznog sustava. I onda se kaže da bi, ako bi država jednako inzistirala na plaćanju poreza za sve, Agrokor došao u poziciju da se provede stečaj, a to nitko ne želi. To je padobran koji država pruža velikim igračima, a istovremeno nam trubi o slobodnom tržištu.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Što donosi „Lex Agrokor“?
Kriza u koncernu Agrokor potaknula je Vladu Republike Hrvatske da Hrvatskom saboru predloži donošenje Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je stupio na snagu 7. travnja 2017. godine. Cilj navedenog Zakona je osigurati zaštitu održivosti poslovanja trgovačkih društava od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koja svojim poslovanjem, uključujući i povezana ili ovisna društva utječu na gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost u Republici Hrvatskoj. • Položaj radnika u samom postupku
 • Okončanje postupka


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Novi prijedlog za odlazak u mirovinu
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je da će u drugom kvartalu pokrenuti postupak savjetovanja za promjenu tri zakona koji reguliraju mirovinska prava zaposlenih, i to zakon koji regulira beneficirani staž, temeljni mirovinski zakon koji propisuje radni vijek te zakon o privatnim mirovinskim fondovima. 
Promjenom tih zakona Vlada namjerava povećati radni vijek na 67 godina života i više penalizirati prijevremeni odlazak u mirovinu.

 • U mirovinu s navršenih 67 godina
 • Veća penalizacija
 • Priprema za mirovinu


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Nove mjere za (ne)zaposlene
Izmjenom paketa zakona u području zapošljavanja stvoreni su preduvjeti da stupe na snagu nove Vladine mjere aktivne politike zapošljavanja, kojima Vlada RH planira potaknuti zapošljavanje pojedinih kategorija nezaposlenih osoba, kao što su, primjerice, mladi, stalni sezonci i sl. Dosadašnje mjere aktivne politike zapošljavanja raspoređene su u devet skupina mjera.

 • SOR-ovci bez naknade za prijevoz!
 • Novim mjerama destimulira se radni odnos mladih!
 • Stalnim sezoncima se smanjuje novčana naknada

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Gospodarski rast – optimizam bez pokrića?
Nedavno je Europska komisija procijenila da će gospodarski rast u Hrvatskoj ove godine biti veći nego što se predviđalo. Režimski mediji su toj vijesti poklonili veliku pozornost, ali mnogo manju drugom dijelu te poruke koja govori da su potencijali Hrvatske za dalji rast skromni. 

 • BDP još uvijek manji za 8 posto


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Kakva je Agrokor kompanija?
Situacija s koncernom Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića sve je dramatičnija. Prikazujemo ključne brojke koje zorno ilustriraju veličinu i važnost, ali i slabosti te najveće domaće kompanije 
Grupaciju čini 61 tvrtka koje posluju na tržištima Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore. Todorić ukupno zapošljava gotovo 60.000 ljudi, od kojih oko 40.000 radi u Hrvatskoj. S tom brojkom Agrokor je daleko najveći domaći poslodavac.
Kako za prošlu godinu još uvijek nema konsolidiranog poslovnog izvješća, za čitav koncern poslužit ćemo se podacima iz 2015. godine. To je prva godina u kojoj je u cijelosti uključen doprinos slovenskog Mercatora, kupljenog 2014. godine. Agrokor je 2015. završio s 47,2 milijarde kuna prihoda. Za usporedbu, to je oko 14 posto hrvatskog BDP-a. Te godine zaradio je rekordnih 1,18 milijardi kuna.

 • Tri poslovne grupe
 • Obrađuje se oko 20.000 hektara zemljišta
 • Težak financijski položaj koncerna

 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »


Trenutno nema anketa.

Upišite se na mailing listu i primajte redovite obavijesti na email

email adresa: