English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Pazite što potpisujete!

U praksi se često događa da radnik potpiše novi ugovor o radu s manjom razinom prava ili izjavu kojom se odriče nekog prava, pa da tek nakon toga zatraži pravni savjet. Tada je prekasno. Stavljanjem svojeg potpisa na neku ispravu iskazujete svoju suglasnost sa njezinim sadržajem, pa je nakon toga vrlo teško osporiti obveze ili gubitak prava koji proizlazi iz potpisa. Potpis na pogrešnom mjestu može učiniti puno štete, čak i dovesti do prestanka radnog odnosa.
Prvo temeljito pročitajte prethodni sadržaj, dobro razmislite o posljedicama, pa tek tada potpišite. Jednostavno, pazite što potpisujete!

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Agencije ustupljene radnike plaćaju manje...!
Naknada štete 20.000 do 30.000 kuna
Nezavisni cestarski sindikat, odnosno radnici koji su radili preko agencija, a koje sindikat zastupa u sudskom sporu, dokazali su nezakonitu praksu agencija koje krše propise i ustupljene radnike plaćaju manje od njihovih kolega koji rade kod istog poslodavca na istim poslovima u stalnom radnom odnosu. Radnici u čiju korist su do sada sudovi pravomoćno presudili zato što ih je agencija zakinula na materijalnim pravima, dobili su naknadu štete u iznosu od 20 do 30 tisuća kuna. Agencija im je isplaćivala nižu plaću kao i materijalne dodatke, poput dodataka za prekovremeni rad, noćni rad, rad nedjeljom, blagdanima, smjenski rad, te su zakidani i na troškovima prijevoza.

 • Jednaka prava za sve radnike


Verzija za ispis Pročitajte više
 
Očuvati standarde zaštite na radu

U Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva u području zaštite na radu navedeno je, među ostalim, i nekoliko mjera koje se odnose na pojeftinjenje i pojednostavnjenje izrade procjene rizika, skraćivanje vremena i cijenu usavršavanja radnika za zaštitu na radu, smanjenje učestalosti održavanja sjednica Odbora za zaštitu na radu s četiri puta godišnje na dvaput, zatim jednostavniji postupak prijave gradilišta Inspektoratu rada, jednostavnije vođenje određenih evidencija i dr. Plan je izrađen na temelju SCM mjerenja u svim područjima u suradnji s nadležnim resorima i kao obveza Republike Hrvatske u okviru Europskog semestra s ciljem da se cjelokupna regulativa kvantificira na temelju prakse u EU.
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta obrazložilo je da je cilj rasteretiti gospodarstvo od prekomjerne administracije te je učiniti jednostavnijom i jeftinijom nego što je danas. Ocjenjuje se da će uštede na administrativnim troškovima poslovnom sektoru ostaviti više vremena i novca za daljnji razvoj poslovanja i zapošljavanje, odnosno želi se osloboditi potencijal privatnom sektoru za stvaranje vrijednosti i novih radnih mjesta.

 • Smanjenje učestalosti pojedinih obveza!?
 • Informiranje, savjetovanje i edukacija nužna
 • Suradnja poslodavaca i radnika
 • Pojavljuju se novi rizici
 • Za 1 uloženi, povrat 2,2 eura
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Osobna zaštitna oprema za zaštitu nogu, stopala i glave

Dana 2. prosinca 2016. godine Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, u suradnji s Nezavisnim hrvatskim sindikatima je organizirao seminar is područja osobne zaštitne opreme za zaštitu nogu, stopala i glave. Svjesni važnosti teme, na seminaru je sudjelovalo i nekoliko članova našeg sindikata.

 • Osobna zaštitna sredstva
 • Osobna zaštitna oprema za zaštitu nogu i stopala
 • Odabir osobne zaštitne opreme za zaštitu nogu i stopala
 • Procjena specifičnih zahtjeva prilikom testiranja obuće
 • Osobna zaštitna oprema za zaštitu glave
 • Pravilno korištenje kacige

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Opasnosti dugotrajne nezaposlenosti

Unatoč visokoj nezaposlenosti, zaposleni rade u prosjeku više od osam sati dnevno, obavljaju poslove za više od jedne osobe i još k tome osjećaju stalnu nesigurnost na poslu.
Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje je evidentirano više od 240.000 nezaposlenih ljudi. Više od trećine te brojke su dugotrajno nezaposleni. U Hrvatskoj smo u posebnoj opasnosti zbog dugotrajne nezaposlenosti jer dolazi do socijalne isključenosti tih ljudi i trebat će nam generacije kako bi ih vratili u društvo.
Za razliku od drugih zemalja, u Hrvatskoj unatoč visokoj nezaposlenosti, zaposleni rade u prosjeku više od osam sati dnevno, obavljaju poslove za više od jedne osobe i još k tome osjećaju stalnu nesigurnost na poslu. U zemljama s niskom stopom nezaposlenosti zaposleni u pravilu rade manje nego u zemljama visoke nezaposlenosti gdje i zaposleni mnogo više rade. Nadalje, nezaposlenost u Hrvatskoj češće pogađa žene za koje niz istraživanja kaže kako teže podnose gubitak posla i teže su zapošljive.

 • Najugroženiji oni između 45 i 55 godina
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Izvanredni otkaz!?

Što napraviti kada vam poslodavac ne da plaću? Radnik koji dulje ne prima plaću za obavljeni rad može dati i izvanredni otkaz s obrazloženjem neisplate plaća.
Kada vas poslodavac izigra, u pomoć treba zvati sindikat, koji će, ako je 'kompetentan, normalan i pošten', dati besplatan savjet i učiniti slučaj javno dostupnim. Sud javnosti može pomoći rješavanju problema. Tada će i inspekcije početi raditi svoj posao.
Naime, radnik koji dulje ne prima plaću za obavljeni rad može dati i izvanredni otkaz s obrazloženjem neisplate plaća. Također, ako je poslodavac radniku krajem svakog mjeseca za prethodni mjesec rada predao obračun neisplaćene plaće, tada radnik može pokrenuti ovrhu protiv poslodavca, i to na temelju obračuna plaće koji predstavlja ovršnu ispravu.
Ovrha se podnosi direktno Financijskoj agenciji. Ako poslodavac nije svaki mjesec predao obračun plaće, tada radnik može tužiti poslodavca na nadležnom sudu za isplatu. S obzirom na to da se radi o sporu iz radnog odnosa, radnik ne plaća sudsku pristojbu u takvom sporu.
Ako je poslodavac djelomično isplatio plaću radniku u iznosu koji je manji od minimalne plaće, radnik za taj mjesec ostvaruje pravo na isplatu iznosa minimalne plaće umanjenog za iznos koji mu je isplaćen po osnovi te plaće odnosno naknade plaće. Navedene isplate izvršava Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

Verzija za ispis
 
Pravo na isključenje

Radnici u Francuskoj od 1. siječnja 2017. godine imaju pravo ne odgovarati na pozive i e-mail poruke izvan radnog vremena pod nazivom "pravo na isključenje". Tvrtke koje imaju više od 50 radnika dužne su izraditi kodeks ponašanja u kojem će biti navedeni sati tijekom kojih radnici ne trebaju odgovarati ili slati poruke elektronske pošte.
Myriam El Khomri, francuska ministrica rada, još je prošle godine isticala potrebu za ovakvim zakonom, naglasivši da je granica između poslovnog i privatnog života postala pretanka.
Predlagatelji ovog zakona isticali su da radnici koji odgovaraju ili provjeravaju e-mailove izvan radnog vremena nisu pošteno plaćeni za taj prekovremeni rad. Oni smatraju kako takva praksa kada su radnici stalno "priključeni" na mrežu nosi rizik od stresa, sagorijevanja na poslu, pridonosi razvijanju tegoba sa spavanjem i remeti privatni život.

Verzija za ispis
 
Poziv za seminar - Izbori za radnička vijeća

Od 1. ožujka do 31. svibnja 2017. godine bit će održani redovni izbori za novi mandat većine radničkih vijeća. Izborni postupak za radnička vijeća je kompliciran, detaljno propisan, a prve radnje moraju se poduzeti već početkom 2017. godine. U cilju kvalitetne pripreme i uspješne provedbe izbora za idući mandat radničkih vijeća, u tvrtkama gdje Sindikat grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske ima svoje članove, pozivamo na jednodnevni seminar
RADNIČKA VIJEĆA I NJIHOVI IZBORI održat će se u petak 3. veljače 2017. godine, s početkom u 11,00 sati, u Domu Sindikata grafičara, Brešćenskoga 4, Zagreb.
Iz podružnica koje namjeravaju provesti postupak izbora za radničko vijeće, ali i povjerenika radnika za zaštitu na radu ili predstavnika radnika u nadzornom odboru, pozivamo sindikalne povjerenike, članove radničkih vijeća, predstavnika radnika za zaštitu na radu, te svakako i potencijalne članove budućih izbornih odbora koji će se uspostaviti u tu svrhu, da sudjeluju na navedenom seminaru.
Prijave i potvrde dolaska treba izvršiti u Sindikat na telefon 01/4501-470 ili e-mail suzana.zaja@sindikat-graficara.hr

Verzija za ispis
 
Zašto toliko ne volimo siječanj?!

Čula sam jednu smiješnu izreku: „Ono što je ponedjeljak u tjednu, to je siječanj u godini.“
Postoji jedna nepatvorena emocija prema siječnju, a to je mržnja. Ako prema njemu ne osjećate nešto baš tako snažno, onda u svakom slučaju osjećate nešto negativno. Kako se to dogodilo i kako kroz sve ovo vrijeme održava taj imidž najgoreg mjeseca u godini?
Nakon blagdana koji uglavnom donose veselje, mir, sitna uzbuđenja i više vremena s obitelji, stiže povratak u realnost i zato je taj prvi mjesec toliki kontrast naspram drugih mjeseca u godini. Zanimljivo je, recimo, da nam je rujan mnogo manje mrzak, a isto dolazi nakon godišnjeg odmora i isto nam uglavnom donosi obveze.
No, siječanj je problematičan jer se financijske nepogode spoje s niskim temperaturama, vjetrom i mnogo manje dnevnog svjetla, pa nije ni čudo da nam pada raspoloženje.
Budući da od blagdanskih druženja mnogo očekujemo i puno u njih ulažemo, nažalost, često više financijski nego emocionalno, kad blagdani prođu, osjećamo se prazno – financijski i psihički. Kad nas ošine prosinac trošinac, peglamo kartice sve u šesnaest. I to nam ne prisjedne sve dok nam sve te rate ne počnu dolaziti na naplatu.

 • Ponovni početak uvijek je napor
 • Mjesec k'o mjesec
 • Bježite što dalje od rutine
Verzija za ispis Pročitajte više
 
Smijeh utječe na svaki dio našeg tijela

Smijeh je toliko često ljudsko iskustvo da zaboravljamo koliko je taj smijeh u biti čudan i neobičan.
Opće je poznata stvar da smijeh ima medicinske koristi. U posljednjih nekoliko godina, grupa znanstvenika pokušava otkriti fiziologiju smijeha i prirodu tih dokazivih koristi. Razumije se, još dosta posla na tom području treba obaviti. Međutim, početni rezultati su ohrabrujući. Sve ukazuje da je smijeh zaista dobar za nas.
Smijeh je duboko usađen u našu evoluciju, javljajući se prije jezika. Smijeh zahvaća čitavo tijelo. Ako je to vic koji čujemo, fenomen započinje u slušnim živcima u ušima. Ako je to neka duhovita karikatura, program bude aktiviran očima. Ako tata škaklja svog sina, živci u sinovljevoj koži šalju električne impulse u kičmenu moždinu i dalje prema mozgu.
Bez obzira na uzrok smijeha, nitko ne zna u potpunosti što se događa za vrijeme smijeha. Istraživanja su u tijeku. Ona ukazuju da se u to vrijeme u mozgu događaju kemijski procesi koji stimuliraju one dijelove mozga koji čine da se čovjek osjeća dobro. Nešto slično onome što se događa kada jedemo čokoladu ili kad vodimo ljubav.

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »


Trenutno nema anketa.

Upišite se na mailing listu i primajte redovite obavijesti na email

email adresa: