English
version


 
Neka ovo bude vaša početna stranica.
Stavite ovu stranicu u Favorites.
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »
Podružnica umirovljenika grafičara - Izlet u Međimurje
U okviru ovogodišnjeg programa, za travanj je izabran posjet Međimurju, odnosno geografskom središtu Čakovcu i Gornjoj Dubravi. Sudionici izleta obišli su staru jezgru Čakovca, u čiji prostor su još Rimljani smjestili svoje odmorište Aquamu. U 13. stoljeću zabilježena je gradnja "Čakova tornja" kao preteča današnjeg grada i njegova imena. Tijekom 16. i 17. stoljeća, uz Zrinske i druge gospodare podiže se neosvojiv i raskošan Wasserburg, uz koji niče slobodan kraljevski grad.
Nakon zadržavanja u Čakovcu, umirovljenici su nastavili put do Gornje Dubrave, gdje su se nakon zajedničkog ručka u "Štefovoj kleti", uz taktove glazbe uživo prepustili plesu i pjesmi do povratka u Zagreb. 

Verzija za ispis
 
Imenovane uprave trgovačkih društava
U proteklih nekoliko mjeseci su u trgovačkim društvima u vlasništvu ili većinskom vlasništvu Republike Hrvatske imenovane nove uprave i nadzorni odbori. Neka od tih društva su podružnice Sindikata grafičara, te su u tekstu prikazane imenovane uprave tih društava.
U Agenciji za komercijalnu djelatnosti za direktoricu je 29. srpnja 2016. godine imenovana Adela Jelinek Bišćan. 
U Odašiljačima i vezama direktor je od 19. siječnja 2017. godine Mate Botica. 
Dana 20. siječnja 2017. godine imenovana je nova Uprava u Narodnim novinama. Predsjednik Uprave je Branimir Gudelj, a članovi Uprave Nikica Pažin i Vitomir Šimić.
Direktorica Nada Kanižaj imenovana je u Tiskari Vjesnik 6. ožujka 2017. godine. 


Verzija za ispis
 
Zrinski - Podržimo sklapanje Kolektivnog ugovora
Održan je sastanak predstavnika sindikata i predstavnika poslodavca Zrrinski d.d. vezano za sklapanje novog Kolektivnog ugovora. Poslodavac je inzistirao na povećanju radnog vremena sa sadašnjih 35 na 40 sati tjedno, uz istovremeno smanjivanje osnovice za izračun plaće s 2.200,00 kn na 2.000,00 kn. Na taj način bi radnici radili više, a satnica odnosno plaća bi im bila realno manja nego dosada.
Sindikat na takvo daljnje smanjivanje materijalnih prava radnika nije pristao. Stoga će se 20. ožujka 2017. godine održati referendum o provedbi mogućih industrijskih akcija, uključivši štrajk ako poslodavac ne potpiše novi Kolektivni ugovor.

Verzija za ispis
 
Istragrafika, Rovinj - Posjet predsjednice Europskog radničkog vijeća
Prije više od godinu dana vlasnikom TDR-a i Istragrafike postala je međunarodna multinacionalna kompanija BAT. U posjetu tvornicama u Kanfanaru u veljači ove godine bile su gđa Ute Funk, predsjednica Europskog radničkog vijeća BAT-a i njena zamjenica Mariola Hawryluk. Posjetile su najprije BAT – TDR i održale tamo sastanak s Radničkim vijećem, a nakon toga došle su u Istragrafiku.
Predstavnici radnika u Istragrafici održali su s njima sastanak, i upoznali ih s problemima radnika i onima s kojima se susreću u njihovom svakodnevnom radu. Gošće su nas pomoću prezentacije ukratko upoznale s načinom funkcioniranja Europskog radničkog vijeća BAT-a i njegovim sastavom. Nakon sastanka pokazana im je tvornica Istragrafike i način rada u njoj. 
Večer prije održana je zajednička večera naših predstavnika radnika Istragrafike, kolega iz TDR-a s kojima imamo odličnu suradnju i predstavnicama Europskog radničkog vijeća. Uz ugodan ton, ovakvi sastanci i komunikacija su svakako korisni. 

Verzija za ispis
 
Tiskara Vjesnik, Zagreb - Spremnost u traženju rješenja
Na inicijativu Sindikata grafičara dana 13. ožujka 2017. godine održan je sastanak u Ministarstvu državne imovine radi traženja kratkoročnih i dugoročnih rješenja vezano uz tiskaru Vjesnik. Ispred Ministarstva sastanku je sudjelovao državni tajnik Krunoslav Katičić, a uz ostale obveze prvom dijelu pridružio se i ministar Goran Marić. Predstavnike radnika predvodili su Krešimir Sever, predsjednik središnjice Nezavisnih hrvatskih sindikata, Darije Hanzalek, predsjednik Sindikata grafičara i Davor Filipčić, glavni sindikalni povjerenik. 

Verzija za ispis Pročitajte više
 
Tisak - Kontinuirani kontakti s članstvom
Sjednica Povjereništva sindikalne podružnice Tisak, održana je u petak, 10. 3. 2017. u Zagrebu. Glavna povjerenica podnijela je izvještaj o radu za 2016. godinu. Usprkos odljevu radnika iz kompanije, mogli smo konstatirati da smo uspjeli sačuvati članstvo. Mnogo naših članova obratilo nam se za financijsku pomoć, tako da se veliki dio članarine naših članova na neki način vratio najpotrebitijima. Osim iz naše podružnice, dio našeg članstva primio je pomoć i iz Fonda solidarnosti. 
Predsjednica Nadzornog odbora Jelena Krajačić podnijela je financijski izvještaj za 2016. godinu. Nadzorni odbor konstatirao je da su svi rashodi ostvareni sukladno Odlukama Povjereništva, te je financijsko izvješće usvojeno.
Napravljen je plan prihoda i rashoda za 2017. godinu. Povjereništvo je potvrdilo dosadašnje odluke i donijelo odluku o realizaciji uskrsnice za 2017. godinu. Mišljenja smo da je kontakt s članstvom bitan za rad naše podružnice, zato je odlučeno da će povjerenici kao i do sada kontinuirano obilaziti i biti u kontaktu s našim članstvom. Kao i do sada i dalje ćemo raditi na edukaciji članstva te pokušati zainteresirati što veći broj članova za aktivno sudjelovanje u radu sindikata. 

Verzija za ispis
 
Prigodna nagrada
Samo onima kojima je radni odnos duži od dvije godine?
Kako je bilo najavljeno na pregovorima između sindikata i poslodavca u studenome 2016., prigodna nagrada u iznosu od 750 kn bila je isplaćena u siječnju 2016. Nažalost, poslodavac je postavio ograničenje te navedenu nagradu nisu dobili svi radnici kako je bilo najavljeno. Ograničenje predmetne nagrade bilo je vezano na trajanje radnog odnosa, te su prigodnu nagradu primili samo radnici Tiska koji su u neprekinutom radnom odnosu najmanje dvije godine do 1. 2. 2017.

  • Prigodna nagrada svima! 
  • Jubilarna nagradaVerzija za ispis Pročitajte više
 
Model pakiranja - Upitnik o aktualnim problemima i rješenjima
Tijekom prosinca 2016. godine i siječnja 2017. godine među radnicima Model pakiranja proveden je upitnik o aktualnim problemima koje prepoznaju kod poslodavca. Anketu je ispunilo gotovo 50 posto radnika, stoga su rezultati dobiveni anketom itekako mjerljivi.
Prvi dio ankete bio je vezan uz ugovor o radu i uvjete rada. Kod poslodavca je primijećen i dalje veliki broj ugovora o radu na određeno vrijeme, premda su zakonske odredbe jasne i restriktivne po tom pitanju. Prisutan je i "rad na crno", fiktivni ugovori o djelu, studentskom radu na tuđe ime i sl. Radnici su se nadalje izjasnili kako poslodavac radno vrijeme često najavljuje 2-3 dana unaprijed ili u zadnji čas, a suprotno zakonskim odredbama koje kažu da raspored radnog vremena mora biti najavljen barem tjedan dana unaprijed. 
Drugi dio ankete se odnosio na zaštitu na radu. Čak oko 70 posto radnika je odgovorilo da neredovito dobiva zaštitnu opremu, te da je grijanje radnih prostorija u zimskim mjesecima neadekvatno. 
Treći dio ankete se odnosio na materijalna prava radnika. Čak 70 posto radnika osjeća nesigurnija ili manja materijalna prava od kada nema kolektivnog ugovora kod poslodavca. 
Sindikat će anketu dodatno analizirati, te s njenim rezultatima ići prema poslodavcu s ciljem pregovaranja oko potpisivanja kolektivnog ugovora. 


Verzija za ispis
 
HRT - Dogovorili izbore

Izbori za radničko vijeće i za povjerenika radnika za zaštitu na radu
Samostalni sindikat radnika HRT-a i Sindikat tehnike HRT su krajem prosinca prošle godine podnijeli prijedlog za utemeljenje prvog radničkog vijeća. Nedugo nakon toga, u siječnju ove godina ista dva sindikata su podnijela i prijedlog za izbor povjerenika radnika za zaštitu na radu. Oba izbora bi se trebala provesti isti dan, a to će najvjerojatnije biti u ožujku ove godine.

 

Verzija za ispis
 
AKD - Predstavnik radnika u NO poslodavca

Sukladno Zakonu o radu, u organu poslodavca koji nadzire vođenje poslova (nadzorni odbor) treba biti predstavnik radnika. Budući da je nekoliko članova sindikata izrazilo zainteresiranost za tu funkciju, odlučeno je da će se održati izbori na kojima će članovi sindikata glasovati o izboru kandidata za predstavnika radnika u nadzorni odbor poslodavca ispred liste sindikata. Kandidature je podnijelo četvero članova, a izbori su održani 17. siječnja 2017. godine. Najviše glasova je dobio Duje Perdijić, te je stoga on kandidat za predstavnika radnika u nadzorni odbor poslodavca ispred liste sindikata.
Nakon izbora kandidata, sindikalna podružnica AKD je pokrenula inicijativu za izbor predstavnika radnika u nadzorni odbor poslodavca, te se izbori očekuju u ožujku 2017. godine.

Verzija za ispis
 
Stranica: « Prva 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Zadnja »


Trenutno nema anketa.

Upišite se na mailing listu i primajte redovite obavijesti na email

email adresa: